5 elementov, ki ustvarijo pozitivno uporabniško izkušnjo (UX)

Z obiskom spletne strani se pri obiskovalcu ustvari določena uporabniška izkušnja (=UX, User Experience). Ali bo ta izkušnja pozitivna ali ne, je odvisno od nekaterih pomembnih elementov, ki gradijo našo spletno stran. Uporabniki si želijo do končnega cilja priti na enostaven in hiter način. Kateri so ti pomembni elementi, ki jih mora imeti spletna stran, da bi pri uporabniku ustvarila pozitivno uporabniško izkušnjo?

1. Hitrost

Imate izkušnje z obiskom počasnih spletnih strani - strani ki se nalagajo celo večnost? Predvidevamo, da takšnih strani sami ne obiskujete več?

V hitrem tempu življenja je čas dragocena dobrina. Verjetno si nihče ne želi dragocenega časa izgubljati ob čakanju, da bi se obiskana spletna stran naložila. Naše predvidevanje potrjuje dejstvo, da kar 40% obiskovalcev zapusti spletno stran, če se ta nalaga več kot 3 sekunde. Če se sami želite izogniti izgubi obiskovalcev, potem poskrbite, da bo vaša spletna stran odzivna in hitra.

2. Odziven design

Ali tudi sami do spletnih mest dostopate s pomočjo mobilnih naprav?

Vse več obiskovalcev vaše spletne strani dostopa do vsebin preko mobilnih naprav - telefonov in tabličnih računalnikov. Iz navedenega razloga mora imeti spletna stran tudi svojo mobilno različico oz. odziven design. Odziven design spletne strani omogoča avtomatsko prilagajanje izgleda spletne strani različnim napravam. Na spletni strani z odzivnim designom bo uporabnik tudi preko mobilnih naprav hitro in enostavno našel informacije ter dostopal do vseh funkcij, ki jih zagotavlja klasična spletna stran.

3. Preprosta in jasna navigacija

Zapisali smo že, da nas bodo obiskovalci zapustili, če bo stran počasna in neodzivna. Verjemite, da dragocenega časa ne bodo izgubljali tudi zaradi nejasne navigacije in dolgotrajnega iskanja po spletni strani.

Z navigacijo usmerjamo obiskovalca po spletni strani oz. spletni trgovini. S preprosto in jasno navigacijo boste svojemu obiskovalcu omogočili hitro sprehajanje po spletni strani brez nepotrebnega in zamudnega iskanja. V kolikor obiskovalcu ne omogočite, da na hiter in preprost način pride do informacij, ki jih potrebuje oz. izdelka, ki ga išče, obstaja velika verjetnost, da bo obiskovalec zapustil vaše spletno mesto. Obiskovalec spletne strani mora v vsakem trenutku vedeti, kje znotraj strukture spletne strani se nahaja, v kateri podstrani oz. podkategoriji.

4. Funkcionalnost spletne strani

Pojem funkcionalnosti oz. uporabnosti spletne strani je močno povezan s preostalimi že omenjenimi pomembnimi lastnostmi spletne strani: design, navigacija, hitrost,.. Funkcionalne spletne strani omogočajo uporabnikom, da z zadovoljstvom uporabljajo spletno stran in da na njej najdejo informacije, ki bodo zadovoljile njihove želje in potrebe.

5. Interaktivnost

Si želite obiskovalce privabiti in zadržati na svojih straneh ter vzpostaviti dolgoročen odnos z njimi?

Dobro zasnovane spletne strani izkoriščajo pomembno lastnost, ki jo internet omogoča, tj. dvosmerna komunikacija med vami (spletna stran) in obiskovalcem oz. potencialno stranko. Interaktivnost s katero boste dosegli aktivno vlogo obiskovalca na vaši spletni strani lahko vzpostavite na več različnih načinov: omogočanje prijave na e-novice, hitri kontaktni obrazci, live chat, blog, družbeni mediji,.. Pri vzpostavljanju dolgoročnega odnosa z vašimi obiskovalci in strankami ima interaktivnost ogromno in zelo pomembno vlogo.


Želite tudi sami pri svojih obiskovalcih ustvariti pozitivno uporabniško izkušnjo? Dovolite nam, da vam pomagamo pri tem.

Pokličite nas 070 860 812 ali nam pošljite e-mail na prodaja@hubtie.si in z veseljem vam boo predstavili naše rešitve in naš CMS sistem HubTie.
Copyright © HubTie, AM Plus d.o.o., Vse pravice pridržane. | Izdelava MMstudio - Sitemap